You are here

Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én

Idén is vidám ünnepséggel emlékeztek meg Szent Márton püspökről iskolánk óvodásai és elemistái. A kicsik számára már a kibuszozás Csernakeresztúrra, ahol a tevékenységek folytak, is nagy öröm volt, amit a felszabadult játék és szórakozás követett.

Az elemisták kicsit nagyosabban álltak a jeles naphoz: tanító nénik már a hét folyamán libás-ludas tevékenységeket, feladatlapokat csempésztek be a komoly számtan, írás, olvasás órákra is, a zene- és kézimunkaóra pedig természetesen a Márton-napi dalokról, lámpáskészítésről, lúdszínezésről szólt. Így a hét utolsó napjára már bőven volt mivel kidíszíteni a tanintézmény előterét: a falakon terméssel ékesített (tömött) libák, népi minták között gágogó ludak, Szent Márton életét felelevenítő színes képek ékeskedtek. A negyedikesek idén is rövid jelenettel lepték meg társaikat.

A délelőtt folyamán hasonló tevékenységek folytak a dévai oktatási központ csernakeresztúri osztályaiban is. Délután a dévai gyerekek is a csernakeresztúri iskolaépület udvarán folytatták a játékot. A csernakeresztúri vásártér pillanatok alatt gágogástól lett hangos és a vidám ludacskák örömmel vettek részt a forgószínpad-szerűen megszervezett tevékenységekben. A libamama-szerepet vállaló tanítók irányításával végigjárhatták mind a tíz állomást, kipróbálva a liba-célzást, lúd-tömést, libalábas futást, lúdtojás-söprést, illetve néhol lúdbőrbe bújva kellett menekülniük a ravasz róka elöl. A nap lényegéhez visszakanyarodva, Szent Márton püspök élettörténetének képeit is kronológiai sorrendbe kellett rakniuk, majd a sötétedés beálltával minden osztályközösség elővehette saját készítésű lámpásait és nagy vigadalom közepette masíroztak le meg fel a csernakeresztúri Bukovina utcán. A sok mókától megéhezett társaságot a szervezők libapástétomos és libazsíros kenyérrel kínálták, amiről kiderült: ennél finomabb eledel nincs is a világon! Az emlékezetes Márton-nap tábortűzzel zárult. A dévai 55-ös Számú Kőműves Kelemen cserkészcsapat tagjai már a forgószínpad-szervezésben is kivették a részüket, majd a vígan lobogó tábortűz mellett szórakoztatták apróbb társaikat.