Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

You are here

Szent Mártonnak ünnepén, égő lámpást viszek én

Idén is vidám ünnepséggel emlékeztek meg Szent Márton püspökről iskolánk óvodásai és elemistái. A kicsik számára már a kibuszozás Csernakeresztúrra, ahol a tevékenységek folytak, is nagy öröm volt, amit a felszabadult játék és szórakozás követett.

Az elemisták kicsit nagyosabban álltak a jeles naphoz: tanító nénik már a hét folyamán libás-ludas tevékenységeket, feladatlapokat csempésztek be a komoly számtan, írás, olvasás órákra is, a zene- és kézimunkaóra pedig természetesen a Márton-napi dalokról, lámpáskészítésről, lúdszínezésről szólt. Így a hét utolsó napjára már bőven volt mivel kidíszíteni a tanintézmény előterét: a falakon terméssel ékesített (tömött) libák, népi minták között gágogó ludak, Szent Márton életét felelevenítő színes képek ékeskedtek. A negyedikesek idén is rövid jelenettel lepték meg társaikat.

A délelőtt folyamán hasonló tevékenységek folytak a dévai oktatási központ csernakeresztúri osztályaiban is. Délután a dévai gyerekek is a csernakeresztúri iskolaépület udvarán folytatták a játékot. A csernakeresztúri vásártér pillanatok alatt gágogástól lett hangos és a vidám ludacskák örömmel vettek részt a forgószínpad-szerűen megszervezett tevékenységekben. A libamama-szerepet vállaló tanítók irányításával végigjárhatták mind a tíz állomást, kipróbálva a liba-célzást, lúd-tömést, libalábas futást, lúdtojás-söprést, illetve néhol lúdbőrbe bújva kellett menekülniük a ravasz róka elöl. A nap lényegéhez visszakanyarodva, Szent Márton püspök élettörténetének képeit is kronológiai sorrendbe kellett rakniuk, majd a sötétedés beálltával minden osztályközösség elővehette saját készítésű lámpásait és nagy vigadalom közepette masíroztak le meg fel a csernakeresztúri Bukovina utcán. A sok mókától megéhezett társaságot a szervezők libapástétomos és libazsíros kenyérrel kínálták, amiről kiderült: ennél finomabb eledel nincs is a világon! Az emlékezetes Márton-nap tábortűzzel zárult. A dévai 55-ös Számú Kőműves Kelemen cserkészcsapat tagjai már a forgószínpad-szervezésben is kivették a részüket, majd a vígan lobogó tábortűz mellett szórakoztatták apróbb társaikat.